In België zijn er 10 wettelijke feestdagen per jaar, waar je als werkgever geen werknemers mag tewerkstellen.
Deze zijn voor 2022 vastgesteld op:
- Zaterdag 1 januari (Nieuwjaar)
- Maandag 18 april (Paasmaandag)
- Zondag 1 mei (Feest van de arbeid)
- Donderdag 26 mei (O.L.H.-Hemelvaart)
- Maandag 6 juni (Pinkstermaandag)
- Donderdag 21 juli (Nationale feestdag)
- Maandag 15 augustus (O.L.V.-Tenhemelopneming / Moederdag)
- Dinsdag 1 november (Allerheiligen)
- Vrijdag 11 november (Wapenstilstand)
- Zondag 25 december (Kerstmis)
Elke werknemer heeft - pro rata zijn tewerkstelling en volgens de regels van de sociale wetgeving- recht - om deze 10 feestdagen betaald thuis te blijven. Als een feestdag met een zondag of een gewone inactiviteitsdag samenvalt, wordt hij door een gewone activiteitsdag vervangen.
De werkgever heeft aldus de verplichting om deze 10 wettelijke feestdagen - pro rata het tewerkstellingspercentage - de werknemer vrij te stellen van werk en te betalen.
Een andere jaarlijkse verplichting die de werkgever heeft is dat hij vóór 15 december van het jaar vóór het jaar van opname van de feestdagen een gehandtekend document in zijn onderneming moet uithangen, met de vermelding van de vervangingsdagen van de feestdagen en de toepassingsregels betreffende de inhaalrust. Sommige PC beslissen dit voor hun sector. Indien je hier meer info over wenst, contacteer ons.
De werknemer heeft recht op loon voor elke feestdag of vervangingsdag en inhaalrustdag. Het loon wordt bepaald door de arbeidsuren die zouden gepresteerd zijn als het een werkdag was geweest. Voor een deeltijdse werknemer met variabel uurrooster geldt een andere berekeningsregel. Wij kunnen je hierover meer info geven. De werknemer heeft geen recht op het loon voor een feestdag, wanneer hij ongewettigd afwezig is geweest op de arbeidsdag vóór of na de feestdag.
Er is ook recht op loon voor de feestdagen die vallen tijdens de jaarlijkse vakantie en tijdens de eerste 30 dagen bij ziekte of ongeval, arbeidsongeval, moederschapsrust en erkende staking. Voor andere schorsingen zoals werkloosheid omwille van technische stoornis, slecht weer of economische reden is er recht op loon voor de feestdagen tijdens de eerste 14 dagen.
De werkgever is verplicht het loon te betalen voor de feestdagen die vallen in een bepaalde periode na het einde van de arbeidsovereenkomst. Wanneer de werknemer meer dan één maand in dienst is, moeten alle feestdagen tot 30 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst betaald worden. Dit geldt niet bij dringende reden of ontslag door de werknemer.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant.
Heb je vragen, contacteer ons voor nazicht, raad en advies via info@solut-hr.be of neem een kijkje op onze websites www.solut-hr.be en www.kmo-audit.be
Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg ons op Facebook of Instagram.