Op zondag 9 juni begeven we ons allemaal naar de stembureaus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Helaas houdt de overheid bij verschillende aspecten geen rekening met werkende mensen en de noodzaak van tewerkstelling bij werkgevers op dat moment.
Als Belg hebben we de plicht om te gaan stemmen en sommige werkende mensen krijgen zelfs een oproepbrief om te zetelen als voorzitter of bijzitter van een stem- of telbureau.
Dit leidt tot recht op afwezigheid bij de werkgever, maar zonder behoud van loon. Dit is begrijpelijk en aanvaardbaar voor werkgevers, gezien de al hogere loonkosten vergeleken met onze buurlanden. Toch is dit onbegrijpelijk voor de personen (werknemers of opgeroepen zaakvoerders) die hierdoor tijd en geld verliezen.
Er is echter een kleine uitzondering voor werknemers die optreden als bijzitter. Zij mogen - binnen bepaalde grenzen - afwezig zijn met behoud van hun normale loon, oftewel in de regeling van klein verlet. Voor de Europese, federale en regionale verkiezingen ziet dit er als volgt uit:
- Recht op afwezigheid met behoud van loon (klein verlet): duur
- Bijzitters in een hoofdstembureau of een enig stembureau: de nodige tijd
- Bijzitters in een hoofdbureau bij verkiezing van het Europees Parlement: de nodige tijd, maar maximaal 5 dagen
- Bijzitters in een hoofdbureau voor stemopneming: de nodige tijd, maar maximaal 5 dagen
Dit betekent voor zaakvoerders extra loonkosten en het uitblijven van werkprestaties van werknemers.
Tip voor alle zaakvoerders met zondagstewerkstelling: Bekijk je werkplanning en stem persoonlijk af met je werknemers om zo veel mogelijk extra loonkosten en verlies aan arbeidskrachten te vermijden.