$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home$Over Solut

Solut, strategische groeipartner en expert in personeelszaken van A tot Z op maat van KMO’s. From Hire to Fire: Rekrutering & Assessment, Sociale Audit en Personeelsadvies, Personeelsadministratie en Payroll, Team- & Management Coaching, Interim HR management, Opleiding & Advies en Individuele Loopbaanbegeleiding. Solut ontzorgt je van de personeelstaken, om tijd en geld te besparen, met gemotiveerde werknemers.

[DIENSTEN]_$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$sn=0$p=1$show=home

[TEAMLEDEN]_$type=carousel$h=150$cls=6$c=12$show=home

Wat moeten we weten over het al dan niet betalen van Feestdagen in 2021?

 Kalender 2021


Mogen werknemers werken op een feestdag?

Neen, elke medewerker heeft volgens de wet van 04.01.1974 en KB van 18.04.1974 jaarlijks het recht om op de 10 wettelijke feestdagen betaald vrij te hebben.

Er zijn medewerkers die omwille van hun beroep wel op deze feestdagen worden tewerkgesteld, denk hier aan beroepen in de zorg, verpleegkunde, horeca, bij politie, brandweer, ...  Er zijn mogelijk nog andere uitzonderingen waardoor medewerkers worden gevraagd om toch te komen werken.

De arbeidswet staat dus wel toe dat medewerkers op feestdagen werken met het recht op inhaalrust. De inhaalrust bedraagt een volle dag, indien de arbeid langer dan 4 uren heeft geduurd en ten minste een halve dag indien hij niet langer dan 4 uren heeft gewerkt. In dit laatste geval moet de inhaalrust worden verleend voor of na 13 uur en op die dag mag niet langer dan vijf uur arbeid worden verricht. Deze inhaalrust moet binnen de zes weken, welke op de feestdag volgen, worden toegekend.

 

Wat is de extra kost voor werken op een feestdag?

De werknemer heeft recht op loon voor elke feestdag of vervangingsdag, dat hij niet tewerkgesteld werd, dit is ook zo voor elke inhaalrustdag. Het verschuldigde loon voor een feestdag wordt principieel vastgesteld in verhouding tot de arbeidsuren die gedurende die dag normaal zouden gepresteerd zijn wanneer dit een werkdag was geweest. Er zijn voor bepaalde categorieën van arbeiders speciale berekeningsmodaliteiten van toepassing, zoals in geval van betaling per prestatie, betaling per stuk, betaling met commissieloon, betaling met fooien. Een deeltijdse werknemer met een variabel uurrooster moet voor elke feestdag worden vergoed via de berekeningsregel: loon van de 4 weken voor de feestdag / aantal activiteitsdagen in de onderneming van een voltijdse werknemer. De werknemer heeft geen recht op het loon voor een feestdag wanneer hij zonder rechtvaardiging afwezig is geweest op de gewone arbeidsdag die aan de feestdag voorafgaat of erop volgt.

 

Wat als de wettelijke feestdagen in het weekend vallen?

Wanneer dit het geval is moet de feestdag verzet worden naar een andere gewone werkdag. In sommige sectoren worden deze vervangingsdagen vastgelegd, bijvoorbeeld in de bouwsector. Indien dit niet gebeurt kan dit alsnog voor de ondernemingsraad of in overleg met de syndicale afvaardiging worden vastgelegd.

Is dit in je bedrijf ook niet van toepassing, dan doe je er goed aan om dit in overleg met de werknemers te bepalen en voor 15 december kenbaar te maken door aanplakking in de lokalen van het bedrijf. Bij geen akkoord hierover wordt deze feestdag in je bedrijf vervangen door de eerstvolgende gewone werkdag na de desbetreffende feestdag.

Zonder bovenstaande regeling ontstaat voor de werknemer het recht om zelf te kiezen wanneer ze deze vervangingsdag wensen op te nemen. Wetende dat een verlof- en vervangingsdag dient aangevraagd en goedgekeurd te worden volgens de opgenomen bepalingen in je arbeidsreglement.

 

Wat zijn de wettelijke feestdagen in 2021?

  •  Vrijdag 1 januari (Nieuwjaar)
  • Maandag 5 april (Paasmaandag)
  • Zaterdag 1 mei (Feest van de arbeid)
  • Donderdag 13 mei (O.L.H.-Hemelvaart)
  • Maandag 24 mei (Pinkstermaandag)
  • Woensdag 21 juli (Nationale feestdag)
  • Zondag 15 augustus (O.L.V.-Tenhemelopneming)
  • Maandag 1 november (Allerheiligen)
  • Donderdag 11 november (Wapenstilstand)
  • Zaterdag 25 december (Kerstmis)

 

Wat met andere vakantiedagen?

Voor vakantiedagen die het bedrijf zelf toekent, zijn andere bepalingen van toepassing.
Let wel op dat er in het bedrijf met een wekelijks uurrooster wordt gewerkt. Indien er bijkomende vakantiedagen van het bedrijf zijn die niet zijn opgenomen, dan gaan je werknemers meer werkuren hebben dan het maximaal wettelijk toegelaten werkuren.

Dus, als je als zaakvoerder de opname van vakantiedagen van het bedrijf zou belemmeren of deze niet zou geven riskeer je wel degelijks sancties en boetes.

 

Zeer belangrijke nota

Denk aan de planning en registratie van je verlofkalender voor 2021, voor 15 december !!!

 

Vragen hierover? Contacteer ons!  

Je vindt deze 6 aandachtspunten om in alle rust het jaareinde tegemoet te gaan waarschijnlijk ook interessant.Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Connect dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of schrijf je in op onze nieuwsbrief.


$type=two$show=/p/q-a.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/QuickScan.html

$type=two$show=/p/blog.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/wie-is-wie.html

$type=blogging$m=0$rm=0$l=0$show=/p/over-ons.html

$type=list$m=0$c=20$p=1$show=/p/faq.html

$type=three$c=18$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/referenties.html

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/subsidies.html

$type=grid$m=0$sn=0$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/diensten.html

$type=three$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/nieuws.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/kmo-portefeuille.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/contact.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/agenda.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=post

Naam

Audit,2,blog,111,Diensten,9,faq,11,in de kijker,98,nieuws,153,nieuwsbrief,140,Openstaande vacatures,6,q&a,3,referenties,69,slider,58,subsidies,3,team,7,Top kandidaten,3,
ltr
item
Solut Passion for HR: Wat moeten we weten over het al dan niet betalen van Feestdagen in 2021?
Wat moeten we weten over het al dan niet betalen van Feestdagen in 2021?
verlofdag 2021, wettelijke verlofdagen 2021, solut HR, Mireille Vandevorst, ondernemen, Kmo, ondernemerschap, ondernemen in Vlaanderen, jaareinde
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwKjQlKN_9_JIAo50T_Oo8wVwbrLoxbXDluxDODH8RuRjJoX8fU0cZSyOeFwArB04WeU0UsehjBPk1yWygYow8MdEEiuqyM3N3gEGD_KJZ1eA9kxjQCGlK8_KuQzj47_epxhrAjfulr4T6/w640-h428/pexels-photo-5408689.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwKjQlKN_9_JIAo50T_Oo8wVwbrLoxbXDluxDODH8RuRjJoX8fU0cZSyOeFwArB04WeU0UsehjBPk1yWygYow8MdEEiuqyM3N3gEGD_KJZ1eA9kxjQCGlK8_KuQzj47_epxhrAjfulr4T6/s72-w640-c-h428/pexels-photo-5408689.jpeg
Solut Passion for HR
https://www.solut-hr.be/2020/11/wat-moeten-we-weten-over-het-al-dan.html
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/2020/11/wat-moeten-we-weten-over-het-al-dan.html
true
1717154096694814607
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten ONTDEK ALLES Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Ontdek alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief SEARCH ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy