Een van de maatregelen die werd genomen door onze vorige regering, was de invoering van een systeem van “vrijwillige overuren”. Deze wijken af van het vertrouwde systeem van de overuren omdat ze een veel gunstigere fiscale behandeling genieten. Vandaar dat het maximaal aantal uren op jaarbasis dan ook werd vastgelegd op 130. Maar dit is niet voor iedereen hetzelfde.
Bepaalde sectoren zoals bijvoorbeeld de Horeca hadden hiervoor op sectorniveau andere afspraken bedongen, zij konden tot 360 uren per jaar gaan. Voor hun verandert er niets.
De non-profitsector waarvoor de vermindering in het kader van de Sociale Maribel geldt of de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen zijn van deze maatregel uitgesloten.
Voor de meeste andere sectoren die recht hadden op een pakket van 130 uren/jaar, mogen er daar nu dus 50 bijtellen.
Welke zijn hiervan de voordelen ten opzichte van de gewone uitbetaling van overuren?
- De werknemer houdt er een aanzienlijk hoger nettoloon aan over.
- De werkgever betaalt minder belastingen op deze uren.
Vanaf wanneer mogen we dit toepassen?
Deze verhoging werd goedgekeurd met terugwerkende kracht naar 1 januari 2019.
Gaat dit zo blijven?
Voorlopig is dit een tijdelijke maatregel t.e.m. 2020. Wat de volgende regering hiermee zal doen, is natuurlijk koffiedik kijken. De huidige wet voorziet dat vanaf 2021, het standaardquotum terug naar 130 uren zakt. Indien er dan een nieuw akkoord zou komen, kan met een koninklijk besluit kan deze verhoging weer verdergezet worden na 2020.
Lees hier het volledige artikel.
Aarzel niet om ons te contacteren voor bijkomende informatie en advies.