$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home$Over Solut

Solut, strategische groeipartner en expert in personeelszaken van A tot Z op maat van KMO’s. From Hire to Fire: Rekrutering & Assessment, Sociale Audit en Personeelsadvies, Personeelsadministratie en Payroll, Team- & Management Coaching, Interim HR management, Opleiding & Advies en Individuele Loopbaanbegeleiding. Solut ontzorgt je van de personeelstaken, om tijd en geld te besparen, met gemotiveerde werknemers.

[DIENSTEN]_$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$sn=0$p=1$show=home

[TEAMLEDEN]_$type=carousel$h=150$cls=6$c=12$show=home

abSOLUTe belangrijke informatie

Wie betaalt het gewaarborgd loon voor die roekeloze afdalers?

In deze tijd van het jaar vertrekken heel wat werknemers op skivakantie. Maar wat als het fout loopt en de werknemer na zijn skiverlof het werk niet kan hervatten omwille van een skiongeval?

De kerstvakantie is nog maar net achter de rug en de Krokus- en de Paasvakantie staat alweer voor de deur. In deze tijd van het jaar vertrekken heel wat werknemers op skivakantie.

Maar wat als het fout loopt en de werknemer na zijn skiverlof het werk niet kan hervatten omwille van een skiongeval? Moet u dat gewaarborgd loon uitbetalen en die bruto personeelskosten dragen?

Gewaarborgd loon voor de ganse periode?

Stel, een werknemer is zwaar gevallen op skivakantie en zal enkele weken of maanden buiten strijd zijn. De werkgever zal gedurende een bepaalde periode gewaarborgd loon moeten betalen. Hetaantal vakantiedagen die verlopen zijn sinds het ongeval en de vakantiedagen tot de geplande hervattingsdatum, mogen in mindering worden gebracht.

Solut's advies nodig?

Wat als het een zware fout is van de werknemer?

Een werknemer ook geen recht op gewaarborgd loon als de arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld het gebroken been, het gevolg is van een door hem begane zware fout. We zouden hierbij kunnen denken aan: buiten de piste skiën, in dronken toestand skiën, halsbrekende toeren uithalen in het zogenaamde ‘fun park’…

Een zware fout is en blijft een feitenkwestie. Maar, wie moet wat bewijzen? Het is de werkgever die deze zware fout moet kunnen bewijzen. Hij kan bijvoorbeeld vragen naar een geschreven verklaring van de skimonitor of uitbater van de skipiste waarin staat dat de werknemer al dan niet van de piste is afgeweken. Er heerst discussie in de rechtspraak in hoeverre vaststellingen via Facebook als bewijs kunnen dienen.

Kan u het gewaarborgd loon terugvorderen?

JA, Indien het ongeval te wijten is aan een derde, dan kan het gewaarborgd loon worden teruggevorderd van deze derde partij (de persoon die het ongeval veroorzaakte). Bijvoorbeeld de persoon die uw werknemer bij het skiën schade berokkent heeft.

Welke kosten kan u terugkrijgen? U kunt niet alleen het gewaarborgd loon terugkrijgen dat u aan uw werknemer betaalde, maar ook nog eens de RSZ-bijdragen die daarop verschuldigd zijn. Hiervoor moet u wel zelf actie ondernemen en aankloppen bij de verzekeringsmaatschappij van degene die het ongeval veroorzaakte (via een aangetekend schrijven naar de verzekeraar van de tegenpartij). In dit schrijven vermeldt u de naam en het polis nummer van de aansprakelijke, de naam van uw werknemer, de datum en de plaats van het ongeval én het nummer van de bankrekening waarop ze het bedrag mogen storten. Doet u niets, dan zal u geen geld zien.

Tip: Doe dit pas nadat de periode van het gewaarborgd loon voorbij is. Zo kunt u aan deze brief ook een kopie van de loon fiche van uw werknemer toevoegen.

Wenst u meer info hierover, contacteer Solut


____________________________________________________________________________

Typisch Belgisch: Wat verandert er dan toch NIET in januari 2018?

De nieuwe opzeggingstermijnen zijn nog NIET ingegaan.

Leuk Belgisch: Het werd door onze overheid gecommuniceerd en het verscheen in alle vakbladen en nieuwsbrieven, maar het is toch niet in voege getreden.

De nieuwe opzeggingstermijnen zijn NIET ingegaan op 1 januari, de wettekst is nog niet gepubliceerd en zal pas in werking treden de 1ste dag van de 2de maand die volgt op publicatie in het Belgische Staatsblad.

Hoe weten we dan vanaf wanneer we hier rekening mee dienen te houden? Als deze wettekst vandaag wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, dan treedt ze op 1 april in werking. Wij houden je alleszins op de hoogte of Neem een kijkje op onze website

____________________________________________________________________________

Wat verandert er vanaf februari 2018?


Waar moet u rekening mee houden bij de loonafsluiting eind februari?

Verhoging prijs treinkaart versus bijdrage verplaatsingskosten woon/werk verkeer

U moet de bijdragen voor het woon/werk verkeer aanpassen, rekening houdend met de verhogingen van de NMBS-tarieven vanaf 1 februari.

Zoals elk jaar, past de NMBS per 1 februari de tarieven aan voor de treinkaart. Deze verhoging is deze keer 2,49%. Dit heeft ook gevolgen voor de betaling van de bijdragen voor het woon/werk verkeer.

In de meeste paritaire comités betekent dit ook een indexering van de bijdragen voor de vervoerskosten van de werknemers. De paritaire comités die CAO nr 19 octies volgen (zoals Metaal, zijn verplicht om tussen te komen in de kosten vanaf een afstand van 5 km (enkel). Per afgelegde km wordt dan de tabel van de afgelegde kms gebruikt. Deze blijft ongewijzigd voor 2018!

In bepaalde sectoren of CAO’s is deze minimumafstand verminderd of zelfs afgeschaft. Zo spreekt PC 201 (zelfstandige kleinhandel) van 2 km, terwijl er in PC 209 (Metaal) geen minimumafstand is voorzien.

Andere sectoren hebben dan weer eigen regelingen.

Lees hier het volledige artikel of Download de tabel met de bedragen

Wenst u meer info hierover, contacteer Solut


Update voorwaarden nieuwe regelingen inzake arbeidsduur

Vanaf 15 februari kan er worden overgewerkt, zonder onmiddellijk overuren te betalen.

Vanaf 15 februari 2018 kan je via de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen, de arbeidsduurgrenzen overschrijden zonder onmiddellijk overloon te moeten betalen.

Voorwaarde is wel dat de grenzen en de voorwaarden van de nieuwe arbeidsregeling worden nageleefd.
Eén van die voorwaarden is het respecteren van de interne overurengrens van 143 uren. Hierdoor mag het aantal gepresteerde uren boven de gemiddelde arbeidsduur op geen enkel ogenblik van de referteperiode hoger zijn dan 143 uren. Daarna moet er eerst inhaalrust genomen worden voor er weer bijkomende prestaties mogelijk zijn.
Een andere voorwaarde is een bijkomende grens van maximum 48u/week per referteperiode van 4 maanden.

Lees hier het volledige artikel of Contacteer Solut


Wettelijk en vervroegd pensioen: 3 nieuwigheden op stapel
Afkoop van studiejaren

Dat kan voor iedereen vanaf 1 december 2017, op voorwaarde dat het gaat om een pensioen dat ten vroegste ingaat op 1 januari 2019. Ook mensen die al meer dan 10 jaar afgestudeerd zijn, kunnen hun studiejaren afkopen om meer pensioen te krijgen. Het gaat dan enkel om de jaren nà je 20ste verjaardag.

Huidige kostenplaatje: 1.500 euro per studiejaar tot 30 november 2020, daarna wordt het duurder.
Vervroegd pensioen voor bruggepensioneerden (SWT’ers)

Mensen die in SWT (brugpensioen) zijn, zullen vanaf 2019 ook in vervroegd pensioen kunnen gaan. Nu moeten ze wachten tot ze de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben. Het verschil met SWT is dat er geen opbouw meer is voor het wettelijk pensioen én dat ze niet meer beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt.
Blijven werken na je pensioenleeftijd loont

De eenheid van loopbaan wordt afgeschaft met ingang van 2019. De maatregel dient ertoe om mensen te stimuleren om langer te werken dan de maximale pensioenloopbaan. Je gaat dan ook nog verder pensioen opbouwen voor het teveel gewerkte deel, wat nu niet het geval is.

Lees hier het volledige artikel
____________________________________________________________________________


WISTJEDATJE

Maatregel ‘maandelijks € 500 bijverdienen’ uitgesteld

Wel beloofd, maar nog niet in orde, dus nog even wachten om onbelast bij te verdienen!!

Werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden konden normaal gezien vanaf 20 februari 2018 tot € 500 onbelast bijverdienen. Zowel occasionele dienstverlening aan particulieren als verenigingswerk zou hiervoor in aanmerking komen. De Franse Gemeenschapscommissie heeft echter een belangenconflict ingeroepen tegen de federale maatregel. Hierdoor is de stemming in “de Kamer” zeker met zestig dagen uitgesteld.Door een belangenconflict is het nog niet duidelijk wanneer de nieuwe maatregel in werking treedt.

Lees hier het volledige artikel of Contacteer Solut voor alternatieve oplossingen

___________________________________________________________________________

Wens je hier meer info over één van deze abSOLUTe interessante onderwerpen of heb je ondersteuning nodig bij deze personeelslasten? Contacteer een Solut collega om je hierbij te ontzorgen.

$type=two$show=/p/q-a.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/QuickScan.html

$type=two$show=/p/blog.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/wie-is-wie.html

$type=blogging$m=0$rm=0$l=0$show=/p/over-ons.html

$type=list$m=0$c=20$p=1$show=/p/faq.html

$type=three$c=18$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/referenties.html

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/subsidies.html

$type=grid$m=0$sn=0$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/diensten.html

$type=three$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/nieuws.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/kmo-portefeuille.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/contact.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/agenda.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=post

Naam

Audit,2,blog,111,Diensten,9,faq,11,in de kijker,98,nieuws,153,nieuwsbrief,140,Openstaande vacatures,6,q&a,3,referenties,69,slider,58,subsidies,3,team,7,Top kandidaten,3,
ltr
item
Solut Passion for HR: abSOLUTe belangrijke informatie
abSOLUTe belangrijke informatie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNO2bXZKvp0tj9gjVCBSJjq2-eIBF7i9D2URUPG6QNyXBTunX_cuLEjiGsANj4VWnY8gRwd8vV2WEqf2NdaGkqR6kVTUXXAbHsVmF0JKm71OI_FuaHuqRL8LyzOJcuMZA_tBih8eXFJLw/s640/Screenshot_7.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNO2bXZKvp0tj9gjVCBSJjq2-eIBF7i9D2URUPG6QNyXBTunX_cuLEjiGsANj4VWnY8gRwd8vV2WEqf2NdaGkqR6kVTUXXAbHsVmF0JKm71OI_FuaHuqRL8LyzOJcuMZA_tBih8eXFJLw/s72-c/Screenshot_7.png
Solut Passion for HR
https://www.solut-hr.be/2018/05/absolute-belangrijke-informatie.html
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/2018/05/absolute-belangrijke-informatie.html
true
1717154096694814607
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten ONTDEK ALLES Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Ontdek alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief SEARCH ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy