$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home$Over Solut

Solut, strategische groeipartner en expert in personeelszaken van A tot Z op maat van KMO’s. From Hire to Fire: Rekrutering & Assessment, Sociale Audit en Personeelsadvies, Personeelsadministratie en Payroll, Team- & Management Coaching, Interim HR management, Opleiding & Advies en Individuele Loopbaanbegeleiding. Solut ontzorgt je van de personeelstaken, om tijd en geld te besparen, met gemotiveerde werknemers.

[DIENSTEN]_$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$sn=0$p=1$show=home

[TEAMLEDEN]_$type=carousel$h=150$cls=6$c=12$show=home

Enkele aandachtspunten over studentenarbeid

 


De zomermaanden komen eraan en je bent misschien van plan studenten in dienst te nemen. Zij vangen de afwezigheid van je vaste medewerkers op of helpen je om een piekperiode te overbruggen. 

We zetten graag nog even de aandachtspunten van studentenarbeid voor jou op een rij.

1. De studentenovereenkomst

De studentenovereenkomst dient voor elke student schriftelijk te worden opgesteld en dit ten laatste op het moment waarop de student in dienst treedt. Je dient deze studentenovereenkomst bij te houden op de plaats waar de student wordt tewerkgesteld. Verder dien je deze overeenkomst 5jaar te bewaren na afloop van de tewerkstelling.

Op de eerste dag van de tewerkstelling moet de student een exemplaar ontvangen van hetarbeidsreglement. Het is aangeraden om hiervoor een ontvangstbewijs te laten ondertekenen.

2. Sociale zekerheid

Studenten moeten aangegeven worden bij de RSZ. Hierdoor is de werkgever bijgevolg verplicht om sociale zekerheidsbijdragen te betalen. Er is echter maar een beperkte ‘solidariteitsbijdrage’ aan deRSZ verschuldigd voor zover de student tewerkgesteld wordt:

met een studentenovereenkomst;

  • gedurende max. 600 uren per kalenderjaar;
  • gedurende de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen.

De werkgeversbijdrage bedraagt 5,42%. De werknemersinhouding bedraagt 2,71%. Daarenboven isde werkgever voor het eerste, tweede en derde Q van het jaar een bijzondere bijdrage van 0,01% tenvoordele van het Asbestfonds verschuldigd

Om iemand bij de RSZ aan te geven met toepassing van de beperkte solidariteitsbijdrage moet dewerkgever kunnen bewijzen dat deze persoon effectief student is. Dit kan door minstens een bewijsvan inschrijving te vragen van een (hoge-) school of universiteit voor het lopende school- ofacademiejaar. Het is niet zo dat je als werkgever deze gegevens spontaan aan de RSZ dient tebezorgen, maar je moet deze ter beschikking houden om voor te leggen als erom gevraagd wordt.

3. Maximumduur

De wet voorziet geen maximumduur voor het sluiten van een studentenovereenkomst. Eenmaal de student gedurende 12 maanden ononderbroken bij dezelfde werkgever tewerkgesteld is, wordt zijn overeenkomst beheerst door de regels aangaande een gewone arbeidsovereenkomst.Na 12 maanden zullen de bijzondere regels voor studentenovereenkomst dus niet meer van toepassing zijn.

DUS : MAXIMUM 12 MAANDEN – 1 DAG

Maximale tewerkstelling van 600 uren per kalenderjaar

Studenten kunnen, zonder aan de normale sociale zekerheidsbijdragen onderworpen te worden,vanaf 1 januari 2023 maximum 600 uren per kalenderjaar werken gedurende de periodes van niet-verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling. De regeling van maximum 600 uren is geldig tot enmet het 31 december 2024.

Indien het contingent van 600 uren overschreden wordt, krijgt de werkgever hiervan melding bij hetverrichten van de Dimona en zullen de normale sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn.

Het is dus aangeraden om als (toekomstige) werkgever steeds een attest met het aantal resterendeuren op te vragen bij de student om te controleren welke uren van zijn of haar contingent nog beschikbaar zijn onder de beperkte sociale zekerheidsbijdragen. De student kan zo een dergelijk attest genereren via de Student@work-app.

Einde van de studies

De RSZ aanvaardt dat de beperkte solidariteitsbijdrage nog van toepassing is tot en met 30september van het jaar waarin de student in juni zijn studies beëindigt en zijn diploma behaalt. De tewerkstelling moet dan sociaal gezien ook de kenmerken van studentenwerk hebben; het mag niet gaan om een verdoken proefperiode van een gewone arbeidsovereenkomst.

Indien hij/zij zijn studies vroegtijdig tijdens het school- of academiejaar beëindigt en zich officieel uitschrijft als student, kan tijdens het resterende deel van het school- of academiejaar niet meer tewerkgesteld worden met een studentenovereenkomst, ook niet tijdens de vakantieperiode die volgt op de stopzetting van de studies.

4. Dimona

Uiterlijk op het ogenblik waarop de student prestaties begint te leveren en na het sluiten van de studentenovereenkomst, is de werkgever gehouden om een Dimona-aangifte te doen. Vanaf 1 juli2016 kan er gekozen worden of de solidariteitsbijdragen toegepast worden of niet. Het type werknemer dat in Dimona aangegeven wordt, zal uiteindelijk bepalen of er sprake is van de toepassing van solidariteitsbijdragen (STU) of niet (EXT-OTH).

Indien er gekozen wordt om een aangifte onder solidariteitsbijdragen te doen, moet de Dimona-aangifte STU gebeuren op basis van de studentenovereenkomst met vermelding van de datum in- en uitdienst. De Dimona-aangifte STU moet gebeuren per overeenkomst en per kalender kwartaal, alsook steeds het aantal uren van tewerkstelling vermelden.

Sedert 2017 kan de werkgever enkel genieten van het gunstig sociale zekerheidstarief indien er een tijdige en correcte Dimona-aangifte STU wordt gedaan. Indien de Dimona niet of niet correct wordt gedaan, kunnen er aanzienlijke sancties worden opgelegd.

5. Kindergeld

Studenten die niet meer dan 600 uur per jaar werken als jobstudent behouden hun kinderbijslag. Wanneer deze 600 uur zijn bereikt, mag je nog tot 80 uur werken per maand (waarvoor men de normale sociale bijdrage betaalt). Indien men meer werkt, valt de kinderbijslag weg voor die maand.

6. Fiscaal

  • Maximum inkomen vrijstelling personenbelasting ( ongehuwde student) 10.160 €
  • Maximum persoon ten laste
  • Bruto belastbaar inkomen 4775 €
  • Netto belastbaar inkomen 3820 €
  • Kind van alleenstaande ouder
  • Bruto belastbaar inkomen 6900 €
  • Netto belastbaar inkomen 5520 €


Heb je hierover bijkomende vragen? Onze experten informeren je graag. 
Contacteer ons voor info op afspraak via info@solut-hr.be

Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg onze Facebookpagina.

$type=two$show=/p/q-a.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/QuickScan.html

$type=two$show=/p/blog.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/wie-is-wie.html

$type=blogging$m=0$rm=0$l=0$show=/p/over-ons.html

$type=list$m=0$c=20$p=1$show=/p/faq.html

$type=three$c=18$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/referenties.html

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/subsidies.html

$type=grid$m=0$sn=0$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/diensten.html

$type=three$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/nieuws.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/kmo-portefeuille.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/contact.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/agenda.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=post

Naam

Audit,2,blog,111,Diensten,9,faq,11,in de kijker,98,nieuws,153,nieuwsbrief,140,Openstaande vacatures,5,q&a,3,referenties,69,slider,57,subsidies,3,team,7,Top kandidaten,3,
ltr
item
Solut Passion for HR: Enkele aandachtspunten over studentenarbeid
Enkele aandachtspunten over studentenarbeid
enkele aandachtspunten over studentenarbeid
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvozaoBESgEDY9aAKFqVvcdgZKCAgJrQpABG5sTQz93rqo6egJXcBAZMJuey6caoGbEHxMabdzIZWYTWGc4R1zlnLk6RT172-HYnmG9IWJ5oLoLMiX4Geik3IwyR0vFtbt4pma6Gqqyz6J9vx87KCqtCo5CjfIxFowqEiQvkCtLsE-1W4yQ1Iw94hCHQ/w640-h454/Blogfoto's%20(10).png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvozaoBESgEDY9aAKFqVvcdgZKCAgJrQpABG5sTQz93rqo6egJXcBAZMJuey6caoGbEHxMabdzIZWYTWGc4R1zlnLk6RT172-HYnmG9IWJ5oLoLMiX4Geik3IwyR0vFtbt4pma6Gqqyz6J9vx87KCqtCo5CjfIxFowqEiQvkCtLsE-1W4yQ1Iw94hCHQ/s72-w640-c-h454/Blogfoto's%20(10).png
Solut Passion for HR
https://www.solut-hr.be/2023/05/enkele-aandachtspunten-over.html
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/2023/05/enkele-aandachtspunten-over.html
true
1717154096694814607
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten ONTDEK ALLES Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Ontdek alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief SEARCH ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy