$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home$Over Solut

Solut, strategische groeipartner en expert in personeelszaken van A tot Z op maat van KMO’s. From Hire to Fire: Rekrutering & Assessment, Sociale Audit en Personeelsadvies, Personeelsadministratie en Payroll, Team- & Management Coaching, Interim HR management, Opleiding & Advies en Individuele Loopbaanbegeleiding. Solut ontzorgt je van de personeelstaken, om tijd en geld te besparen, met gemotiveerde werknemers.

[DIENSTEN]_$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$sn=0$p=1$show=home

[TEAMLEDEN]_$type=carousel$h=150$cls=6$c=12$show=home

Nieuwe regels door de pandemie


1. Kan je een medewerker ontslaan, als deze zijn mondmasker weigert te dragen?


Zowel de werkgever, als de werknemer heeft rechten en plichten.

Een van de plichten van de werkgever is om als een goede huisvader de veiligheid en de gezondheid van al je medewerkers te garanderen. Dit staat zo vermeld in de sociale wetgeving, alsook in de arbeidsovereenkomst.

De werknemer moet van zijn kant het werk zorgvuldig uitvoeren en dient erop toe te zien, dat hij veilig werkt en zichzelf, zijn collega’s en derden niet in gevaar brengt.

Op basis van deze plichten van beide partijen en dit in combinatie met de huidige wettelijke pandemie-regels kan er geconcludeerd worden dat de werkgever de medewerker kan verplichten om een mondmasker in het bedrijf te dragen (en zeker in ruimtes waar de sociale afstand niet kan gegarandeerd worden).

Indien de medewerker dit weigert kan de werkgever naar de arbeidsrechtbank stappen.

In reeds voorbije cases heeft de arbeidsrechtbank geoordeeld dat de medewerker ‘met dringende reden’ en zonder opzeggingsvergoeding mag worden ontslagen.

Besluit: Als werkgever kan je een werknemer verplichten tot het dragen van een mondmasker in je bedrijf.

2. Flitscontroles en telewerk

Telewerk is momenteel wettelijk verplicht om met zijn allen te helpen het coronavirus te bestrijden. Enkel deze medewerkers voor wie thuiswerk onmogelijk is (vb. bandarbeiders, techniekers, poetshulpen, winkelmedewerkers, …) of waarbij de continuïteit van het bedrijf in gedrang komt, mogen op het bedrijf tewerkgesteld worden. De aanwezigheid van deze medewerkers moet bevestigd worden met een attest van de werkgever.

De sociale inspectie is op ronde om het telewerk en alle overige coronamaatregelen te controleren. Zij focussen zich vooral de dienstenbedrijven.

Afhankelijk van de zwaarte van de overtredingen leggen de inspecteurs diverse sancties op:
 • waarschuwing
 • opgelegde termijn om het in orde te brengen
 • proces verbaal opstellen
 • onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten
Tevens zullen zij terugkomen om te controleren of de werkgever zich heeft aangepast aan de huidige noden en wetten.

De rechter beslist of er al dan niet (enkel voor) de werkgever een strafsanctie wordt opgelegd. Dit kan gaan van een geldboete tot 48.000 € tot een gevangenisstraf gaande van 6 maanden tot 3 jaar.

3. Telewerk Beleid

Een werkgever had voorheen de mogelijkheid om structureel of occasioneel telewerk aan te bieden aan de werknemer.

Door de huidige wettelijke verplichting op telewerk is er een CAO door de overheid opgesteld, welke sinds 26/01/2021 in werking is getreden en geldig blijft t.e.m. 31/12/2021.

Deze CAO is van toepassing op alle ondernemingen die t.e.m. vandaag geen telewerkbeleid hadden uitgewerkt. Ondernemingen die dit wel al hadden, dienen dus niets te doen.

Voor iedereen die telewerk doet, gelden in principe de normale algemene arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan wel bijkomende telewerkvoorwaarden uitwerken en vastleggen in een ondernemings-CAO, het arbeidsreglement, een individueel akkoord of in een telewerk policy.

Bijkomende voorwaarden en richtlijnen zijn o.a.
 • terbeschikkingstelling van werkmateriaal dat telewerk mogelijk maakt;
 • toekenning van een kostenvergoeding (indien geen werkmateriaal ter beschikking wordt gesteld door de werkgever);
 • arbeidsregeling;
 • controle door de werkgever;
 • bescherming van gegevens;
 • regels en beperkingen in het gebruik van het IT-materiaal en sancties bij niet-naleving
 • sociaal overleg
 • Arbeidsregeling (werkrooster, bereikbaarheid,
 • Controle op werkresultaten en evaluatie criteria
 • Info over de controlewijze
 • Welzijn van de telewerker;
  - info over preventiemaatregelen
  - verbondenheid met de collega’s en de onderneming
Ons advies is om er breder en diepgaander over te brainstormen om een telewerk beleid met toekomstperspectief voor het bedrijf op te stellen. Een keer een diepgaande brainstormoefening hierover kan veel tijd en kosten besparen voor het bedrijf, nu en op lange termijn. Ben je nog niet helemaal vertrouwd met telewerk of kan het nog beter? Download dan hier ons gratis e-book.


Heb je hierover vragen? Laat het ons weten! De Solut-medewerkers zijn er voor jou! info@solut-HR

Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg onze Facebookpagina.


© Foto: Unsplash.com

$type=two$show=/p/q-a.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/QuickScan.html

$type=two$show=/p/blog.html$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1

$type=three$m=0$h=200$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/wie-is-wie.html

$type=blogging$m=0$rm=0$l=0$show=/p/over-ons.html

$type=list$m=0$c=20$p=1$show=/p/faq.html

$type=three$c=18$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/referenties.html

$type=two$m=0$l=1$c=2$p=0$show=/p/subsidies.html

$type=grid$m=0$sn=0$rm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/diensten.html

$type=three$au=0$cm=0$l=1$c=9$p=1$show=/p/nieuws.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/kmo-portefeuille.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/contact.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/agenda.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$icon=1$m=0$show=post

Naam

Audit,2,blog,111,Diensten,9,faq,11,in de kijker,98,nieuws,153,nieuwsbrief,140,Openstaande vacatures,5,q&a,3,referenties,69,slider,57,subsidies,3,team,7,Top kandidaten,3,
ltr
item
Solut Passion for HR: Nieuwe regels door de pandemie
Nieuwe regels door de pandemie
Solut HR, flitscontroles, regels pandemie, sociale inspectie, mondmaskerplicht, telewerk, telewerkbeleid, gratis e-book, telewerkvoorwaarden,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicB5Ywai3FCIv54tF7VJC0dZzM9_yL058bQeYyCLEvlIK720oh2qKjfMwwTXmCyaz0a3PwyqVNt9r_bFLyY6vF-0hDtobb8ia3kFr_CGSAaDfGK9gT-XOhEvi5me6AvlLRRPjw8x06W__x/w640-h426/photo-1587314199858-905a5e5b618f.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicB5Ywai3FCIv54tF7VJC0dZzM9_yL058bQeYyCLEvlIK720oh2qKjfMwwTXmCyaz0a3PwyqVNt9r_bFLyY6vF-0hDtobb8ia3kFr_CGSAaDfGK9gT-XOhEvi5me6AvlLRRPjw8x06W__x/s72-w640-c-h426/photo-1587314199858-905a5e5b618f.jpg
Solut Passion for HR
https://www.solut-hr.be/2021/02/nieuwe-regels-door-de-pandemie.html
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/
https://www.solut-hr.be/2021/02/nieuwe-regels-door-de-pandemie.html
true
1717154096694814607
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten ONTDEK ALLES Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Ontdek alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief SEARCH ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy